Nyt Viron puolelle: Utö-Kalana (Hiidenmaa)-Triigi (Saarenmaa)-Kuivastu (Muhu)- Kõiguste (Saarenmaa)-Kuressaare (Saarenmaa)-Varbla-Kuivastu (Muhu)
Utössä vierähti peräti kuusi yötä. Kovat tuulet jatkuivat ja jatkuivat, joten meillä oli aikaa ihastella Utön etelärannan kallioita vasten iskeytyviä huikeita aaltoja. Pari hurjapäätyttöä yritti jopa surffata (itse ajattelin, että elävänä en niistä aalloista enää rantaan olisi tullut).
9.7. pääsimme lopulta jatkamaan purjehdustamme Viron
puolelle. Ylitys Utöstä Hiidenmaan länsikärkeen, Kalanaan, kesti noin 10
tuntia. Varsin reipasta tuulta ja aallokkoa riitti tähän Itämeren ylitykseenkin,
ykkösreivillä tultiin. Kalanan uusittu satama oli huippu kaikkine palveluineen ja Äär-ravintoloineen.
Pyöräilimme (pyörät sisältyivät satamamaksuun) katsomaan Kõpun majakkaa, ja
toisena päivänä kävelimme myös Ristnan majakalle.
Noin 30 merimailin päässä Saarenmaalla oleva Triigin satama oli seuraava kohteemme. Täälläkin saimme vuokrattua pyörät käyttöömme ja poljimme katsomaan vanhoja tuulimyllyjä ja lounaalle Leisin kylään.
Virossa olemme ankkuroituneet tähän mennessä ainoastaan yhdeksi yöksi, vaikka
Kaupunkielämän viettoon pääsimme Kuressaareen. Kaupunginsatamaan johtava sisääntuloväylä on erittäin mielenkiintoinen. Matalien vesien vuoksi täällä on jouduttu ruoppaamaan todella pitkä ”kanava”, joka johtaa lintujen pesintäalueiden välistä kaupunkiin. Kuressaare on oikein viehättävä Saarenmaan pääpaikka, josta päällimmäisinä jäivät mieleen Piispanlinnan upea Viron historiaan keskittyvä näyttely sekä museovierailumme Neuvostoajan nostalgiamuseoon.
Lomalla ei aina tarvitse olla pelkästään kivaa. Kuressaaressa näkemäni näyttelyt antoivat pitkäksi aikaa pureskeltavaa, ja Viron itsenäistymisestä on todellakin aikaa vain 33 vuotta. Itsenäisyys ei ole itsestään selvää, ja demokratia
on monessa maassa aivan liian kaukana. Ja pakko kai on todeta sen olevan useiden
maiden kohdalla jopa tavoittamattomissa.
Tästä matka jatkuu Haapsaluun...
Kommentit
Lähetä kommentti