Kohti Ahvenanmaata, osa 1: Oulu – Kokkola

Kesän pitkä purjehdusreissu on alkanut. Lähdimme Oulusta jo juhannuksen aatonaattona: ensin Maijanlettoon yöksi ja siitä juhannusaattona Hailuodon Marjaniemeen jatkaen. Hieno juhannussää tällä kertaa, ja Marjaniemen satamassa paljon hyviä purjehdusystäviä.

Juhannusaatto Hailuodon Marjaniemessä

Juhannuspäivän aamuna köydet irti ja keula kohti Kokkolaa. Muita ei merellä näkynyt. Mustakarille asettauduimme tekemään viimeistä työviikkoa. Hurjat helteet olivat läsähtäneet Suomen päälle pidemmäksi aikaa, ja vene taisi ollakin vallan mainio toimipiste viimeisille työpäiville. Enpä muista ennen työpäivän aikana uineeni, mutta tässäpä se olikin helppoa, ja Mustakarilla tuli uitua kaikkina vuorokaudenaikoina. Jotenkin erityisen hieno uintiretki sattui iltana, jolloin joku paikallinen firma piti satamassa kesäjuhliaan, ja Olavi Uusivirta oli heillä viihdyttäjänä (ilman bändiä). Satuin nautiskelemaan linnunmaidon lämpöisestä merivedestä, uiden rauhallisesti juuri Uusivirran setin kahden viimeisen biisin aikana: ”Olin onnellinen mitä sä luulit, olin onnellinen mitä sä luulit. Olet nuori ja kaunis…” Tässä kohtaa alkoi onnellista uimaria hymyilyttää! Uin sitten erään pienen laiturin vierestä, ja siinä istuvat kaksi västäräkkiä päästivät ihan lähelle, parin metrin päähän. Olavin viimeinen biisi lähti siitä liikkeelle: ”Heii... On niin helppoo olla onnellinen, Heii... Ja tyytyy siihen mitä on..." Tässä oli the moment!

Kokkola, Mustakari

Musiikki kulkee aina mukanani eri muodoissaan, ja sen myötä olen saanut elämääni erittäin syviä tunne-elämyksiä. Joskus ihminen kokee vahvasti olevansa osa jotakin isompaa kokonaisuutta, ja näen sen niin, että silloin minä koen kuuluvani juuri siihen paikkaan, missä olen – olen osa ympärilläni olevaa luontoa. Kyseessä on se hetki, kun ”tässä ja nyt on kaikki, mikä on tärkeää”. Vuosia sitten edellisessä Penelope-veneessämme Maijanletossa koin tuollaisen hetken vahvasti. Heräsin veneessä päiväunilta, ja radiossa soi Vanhoja poikia viiksekkäitä. Kuuntelin kappaleen selälläni loppuun saakka nautiskellen (”…huuliharppuaan soittaa ja norppa, nousee pinnalle pärskähtäen…”), nousin ylös ja katsoin veneen ikkunasta: veneemme vieressä nousi meren pinnalle hylje.

Eläimistä ja luonnosta aasinsilta seuraavaan: Luin vähän aikaa sitten mielenkiintoisen artikkelin Chigagon yliopiston filosofian laitoksen professorista, Martha Nussbaumista, joka oli vierailulla Oulun yliopistossa (Kaleva, 27.6.2022). Hän kertoi haastattelussa, miten ihmisen valta ulottuu joka puolelle: merten eläimet joutuvat nielemään muovia, muuttolintuja kuolee ilmansaasteiden vuoksi ja maalla monien lajien elinympäristöt ovat tuhoutuneet tai tuhoutumassa. Nussbaumin mukaan vaikeimmassa asemassa ovat tuotantoeläimet. Hänen kuvatessa filosofian merkitystä, kun maailma tarvitsisi enemmän harkintaa ja eettisyyttä, valkeni itselleni yhä paremmin, miten monitieteisesti isot ongelmat on ratkaistava. Ei riitä substanssiosaaminen varmaankaan millään sektorilla yksin, jos ihmiset eivät pysty yhdessä eri näkökantoja yhdistellen löytämään ratkaisuja isoihin kysymyksiin. Tämähän lienee suoraan siirrettävissä demokraattiseen päätöksentekoon esimerkiksi valtakunnan politiikassa. Ilolla luin Nussbaumin kommentin, jossa hän kertoi Oulun yliopiston tekevän häneen suuren vaikutuksen sen vuoksi, että Oulussa korostuu monitieteisyys. Kyllähän se on sisältö, joka ratkaisee Oulun yliopiston kohtalon – ei se, onko rakennukset Raksilassa vai Linnanmaalla.

Life-line Selkämeren ylitykseen
 
Viime torstaina lähdimme työpäivän jälkeen pitkälle legille Kokkolasta kohti Ahvenanmaata. Tarkoituksena oli seilata pysähtymättä suoraan saariston pohjoisimpaan kolkkaan. Tuossa kuvassa tyttöä vielä hymyilyttää, mutta kerronpa seuraavassa tekstissäni, miten tämä pitkä seilaus sujui. Terveiset Nötvikenistä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nyt Viron puolelle: Utö-Kalana (Hiidenmaa)-Triigi (Saarenmaa)-Kuivastu (Muhu)- Kõiguste (Saarenmaa)-Kuressaare (Saarenmaa)-Varbla-Kuivastu (Muhu)

Syksyn touhuja

Tammisaari-Hanko-Kasnäs-Turku-Maisaari-Kustavi-Isokari-Pori-Kristiinankaupunki